Vizsgálat + EKG + Terhelés

Vizsgálat + EKG + Terhelés

Terheléses EKG:

A terheléses EKG vizsgálat a nyugalmi EKG készítése után jön szóba, ha a nyugalmi EKG nem szolgál elég információval a betegség kiderítésére és a nyugalmi EKG alapján biztonsággal elvégezhető. A vizsgálat során folyamatos vérnyomásmérés, EKG és pulzus monitorozás mellett, szakaszosan emelkedő terheléssel a pulzusszám maximális megemelésére törekszünk, amely mellett a szív vérellátásának romlása esetén kideríthetővé válhat a koszorús erek szűkülete, a vérnyomás rendellenes megemelkedése. Elvégezhetjük a vizsgálatot a terhelhetőség felmérésére, terhelési kapacitás megállapítására is. Megállapíthatók egyéb funkció zavarok is, nem kellően emelkedő pulzus, terhelés közben bekövetkező pulzus- vagy vérnyomáscsökkenés, pitvari vagy kamrai rendellenes ütések, ritmuszavarok fellépése valamint a visszatérő fázis / restitutió/ rendellenességei.

A vizsgálat leggyakoribb javallatai:

  • Koszorúér keringési zavar / koszorúér szűkület / igazolására
  • A koszorúér betegség gyógyszeres kezelése helyességének lemérésére
  • A terhelhetőség meghatározására

A fizikai vizsgálat folyamata:

Kis érzékelő műszereket ragasztanak a páciens mellkasára, hátára. Ezek a műszerek közvetítik az információt folyamatosan a számítógép felé. A bal felkarra vérnyomásmérőt tesznek fel. Az orvos készít egy nyugalmi vérnyomásmérést és nyugalmi EKG-t, ezután a páciens elkezdi tekerni a szobakerékpárt. Kezdetben nagyon könnyű tekerni a pedált, de folyamatosan egyre nehezebbé válik. Protokolltól függően 2-3 percenként ugrik egy nehézségi szintet általában. Az orvos közben folyamatosan ellenőrzi a szív adatait, a vérnyomás értéket és a pulzusszámot. Kifullasdásig tart a vizsgálat. Ez fizikai erőnléttől függ, ki meddig bírja. 

A vizsgálat ideje: Kb. 40 perc (fizikai erőnléttől függően) a nyugalmi EKG-val és a levezetéssel, konzultációval együtt

 

A vizsgálathoz tanácsos hozni kényelmes nadrágot és sport cipőt esetleg váltás pólót, mert általában megizzadnak a terheléstől a páciensek.

Ár: 
25000 Ft